Stora Barriärrevet

Det var planerat att vi förrförra fredagen, den 22 juli, skulle åka ut på en båt för att snorkla i Stora Barriärrevet, dock tyckte inte personalen på båten detsamma när vi klockan sju på morgonen köade och lämnade över vår bokningslapp till dem och de sa att vi inte stod med på båten och att vår resebyrå kanske glömt att bekräfta vår resa.
Tyvärr var det fallet så vi fick stå över och gå upp till Happy Travels för att boka om turen, trots lite surhet från vår sida så kändes det som att det var meningen då de rekomenderade en annan båt mer som gick till ytterrevet, där man ser mer färggranna fiskar och även där båten är lite mindre = mindre turister som simmar på en i vattnet!

Resan gick av stapeln på söndagen och vi blev upphämtade på hostelet av företagets busstransfer som tog oss till Port Douglas, en timmes bil norrut. Där gick vi på båten Silversonic och tillsammans med ett sextiotal andra åkte vi ut mot revet. Resan tog strax under en timme och mitt under resan stannade båten och alla började rusa över till ena sidan av båten - kaptenen hade sett valar i närheten!


Och där var dem, tre valar som visade sig vara knölvalar. Efter en stund kom de väldigt nära och bara någon meter från båten dök huvudet på den ena upp en meter ovanför ytan för att sedan sjunka tillbaka igen och visa upp stjärtfenan. Vår första gång vi ser valar och det var riktigt häftigt!

När valarna simmat iväg så fortsatte vi den sista biten till vårt första stopp för dagen. Vi drog på oss våtdräkterna, fenorna och så cyklop och hoppade i det härliga ljumma vattnet som var alldeles turkost. I 40 minuter plaskade vi runt bland det härliga revet som var nästan lika färggrant som vi tänkt oss. Vi såg massa fiskar och stora häftiga stim, en och annan större fisk. Tillslut var vi så nerkylda av vattnet och trötta i benen att vi simmade tillbaka till båten och försökte med det omöjliga, att bli varm och torr igen!


"Walk like an egyptian" av och med Elsa

När båten började åka till nästa ställe fick jag och Joel sätta oss ned i en grupp för att kolla på en instruktionsfilm. Vadå för instruktionsfilm undrar ni? Jo, vi skulle nämligen göra ett introduktionsdyk!
Efter filmen var det dags att dra på sig våtdräkterna igen, även en tjockare denna gång, tack och lov! Sedan fick vi hoppa i CBD'na (dykvästerna) och gå igenom våra skills ovanför land. Detta är tex. hur man tömmer cyklopet under vattnet, byta regulator (andningsmunstycket) osv.
Sedan var det dags att hoppa i vattnet, vi var fyra stycken, jag och Joel plus ett kinesiskt par. Dem fick hoppa i före oss för att göra sina skills under vattnet, efter någon minut fick tjejen avbryta då hon hade problem med att andas under vattnet plus en av hennes skills. Jag och Joel fick sen hoppa i och klarade galant våra skills för att sedan börja vårt introduktionsdyk.




Ok? OK!





Det var riktigt häftigt nere på botten av havet där vi såg hur mycket fiskar som helst, vi fick hålla varandra i handen och simma efter instruktören som hade koll på den andra killen. Detta var nästan det roligaste av allt då han flöt som en kork och hade inte tekniken för att paddla med simfenorna utan istället "cyklade" med fötterna, så instruktören drog runt på honom hela dykningen genom att hålla i en slang och drog honom efter sig. (VI HAR FILMBEVIS PÅ DET!). Tror vi var nere i 30 minuter ungefär innan vi gick upp och än en gång försökte med att bli varma och torra, men vi bestämde oss ganska snabbt för att hoppa ner på ett andra dyk eftersom det var så häftigt!

Så nästa stopp blev vårt andra introduktionsdyk tillsammans med samma instruktör plus en annan man som också gjorde sitt andra introduktionsdyk. Precis innan vi skulle hoppa i så kom det en stor blågrön fisk till båten, detta var en Giant Humphead Wrasse som är som havets hundar, dem följer efter dykarna och vill bli kliade på munnen. Hela dyket följde han efter oss och ville bli uppmärksammad, han lyckades skrämma Joel en del gånger då den kom upp underifrån och alldeles bredvid huvudet på honom!


Joel, jag och Wrasse!
(Kul fakta om Wrasses är att de föds som tjejer och utvecklas och blir större och blir sedan kille, ser man att dem har en "bula" fram på huvudet så är det en kille)




Okej, det är inte något direkt att skryta med att man har fått ett litet diplom för att man upptäckt revet, men ändå! Vi hade en kanondag med bästa vädret och häftiga upplevelser i en helt annat värld än vad vi är vana med. Vi köpte tillochmed filmen och bilderna båtens fotograf tog under dagen eftersom det fanns så många på oss, ca 20 av 100 var det vi på!


Mer uppdatering kommer! Och vet ni vad, snart kommer vi hem, inte lång tid kvar alls nu!
Kommentarer
Postat av: Karin

Ser verkligen häftigt ut o kul att ni fått ett intyg, nästan värre än simborgarmärket! Fina bilder oxå!

2011-08-07 @ 13:28:19
Postat av: Kusin Peter

You can also scuba dive in Rasjön! It is lika bra you know!

2011-08-08 @ 23:32:33
Postat av: hennie

Hej.

Du känner inte mig men jag såg er fina blogg å tänkte höra om ni hade några tips på välja båt och resebyrå för barriärrevet? ha det fint!

2011-09-12 @ 15:02:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0